fbpx

Fiskgryta på räkfond med chilisås och dill

Gör så här

Fond:

  1. Stek skrov/skal och grönsaker i olja i en stor kastrull tills de fått lite färg.
  2. Tillsätt tomatpuré och täck med vatten.
  3. Låt koka i 30 minuter utan lock, låt sedan fonden dra tills den svalnat innan du silar av den.
  4. Förvara i kyl eller frys tills du ska använda fonden.

Fiskgryta:

  1. Skär fisken i bitar och krydda dem med salt och vitpeppar och ställ åt sidan.
  2. Skala och hacka lök och morot.
  3. Skölj och skär tomaten i bitar.
  4. Medan vattnet till riset kokar upp, värm en kastrull med lite smör och rapsolja, lägg ner löken och fräs en stund.
  5. Tillsätt morot och tomat och låt fräsa med.
  6. Häll ner buljong och grädde och låt koka upp.
  7. Koka tills grönsakerna gått klart, tillsätt fisken och låt grytan sjuda på medelvärme tills fisken är kokt.
  8. Tillsätt klippt dill och vänd runt.
  9. Servera med ris.

Du behöver

  • 400 g lax
  • 2 bitar torskrygg
  • 15 räkor
  • 1 gul lök
  • 2 morötter i slantar
  • 10 små tomater i bitar
  • Buljong av räkor – se recept nedan
  • Chilisås
  • 1 1/2 dl Grädde
  • Vitpeppar
  • Salt
  • Dill

Fond på räkskal:

  • Räkskal
  • 1 st liten morot
  • 1 st gul lök
  • 1/2 msk tomatpuré
  • vatten så att det täcker
  • 1 msk rapsolja

Tips

Köp ekologiska grönsaker från Ekolådan!