Skip to main content

Fisk och räkgryta med saffran och tomat

Gör så här

Fond:

  1. Rensa räkorna och ställ dem i kylen.
  2. Stek skrov/skal och grönsaker i olivolja i en stor kastrull tills de fått lite färg.
  3. Tillsätt tomatpuré och täck med vatten
  4. Låt koka i 30 minuter utan lock, låt sedan fonden dra tills den svalnat innan du silar av den.

Gryta:


  1. Rensa och skär alla grönsaker i små bitar och grovhacka tomaterna.
  2. Hetta upp oljan i en stor kastrull.
  3. Fräs lök, morot och fänkål under omrörning tills grönsakerna börjar mjukna utan att få färg.
  4. Tillsätt tomatpuré och saffran, och fräs i några minuter.
  5. Tillsätt tomater och räkfonden samt vitt vin.
  6. Koka upp och låt sjuda tills grönsakerna mjuknat.
  7. Skär fisken i kuber, salta och krydda den med vitpeppar.
  8. Tillsätt grädde till grytan och låt koka upp.
  9. Tillsätt fisken och låt den koka klart.
  10. Fördela de rensade räkorna och spenat över grytan och låt de bli varma.
  11. Garnera med hackad gräslök och servera.

Tycker du om våra recept och vill få mer av det goda så bjuder vi gärna på familjens nyhetsbrev:

Hoppas det smakar!
Hälsningar Familjen Wihlgaard

Du behöver

Fond:

  • räkskal
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1/2 röd chili
  • 1 lök
  • 1 morot
  • 1/2 msk tomatpuré
  • Olivolja
  • Vatten så det täcker

Gryta:

  • 1 lök
  • 1 strimlad morot
  • 1/2 fänkål
  • 2-4 tomater
  • olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 nypa saffran, i trådar
  • 1/2 l räkfond
  • 1/2 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • lax
  • torsk
  • räkor
  • salt
  • malen vitpeppar
  • färsk spenat