
Farmor Ann-Maries filmjölksbröd
- Värm ugnen till 200 grader.
- Blanda alla torra ingredienser noga i en bunke.
- Tillsätt fil/yoghurt och sirap och rör ihop, till en kladdig smet.
- Knöla ner ett bakplåtspapper i en limpform och klicka ner smeten i formen.
- Dra till ytan med en sked och slå formen mot köksbänken ett par gånger så eventuella luftfickor försvinner.
- Strö lite flingsalt och pumpafrön på ytan och tryck fast dem med lätt hand.
- Grädda brödet i 200 grader i mitten av ugnen i 50 minuter.
- Titta till brödet efter halva tiden så att det inte blir för mörkt.
Du behöver
- 6 1/2 dl rågsikt
- 3 dl vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk anis
- 1 tsk fänkål
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 5 dl filmjölk
- 1 dl sirap
Familjen Wihlgaards något nyttigare variant:
- 3 dl vetemjöl
- 2 dl grovt rågmjöl
- 2 dl fiberhavregryn
- 1 dl pumpafrön
- 4 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 4 1/2 dl filmjölk eller mild yoghurt
- 3/4 dl brödsirap
- Flingsalt och pumpafrön att strö över brödet
Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev
Om du hellre vill är du välkommen att följa Kitchen Wihlgaard på Instagram.