fbpx

Enkelt rostbröd på durumvete

Brödet får en knaprigt god yta och passar utmärkt att rosta. Den här satsen bli två bröd i mindre runda jäsformar eller ett avlångt.

Gör så här

Dag 1

  1. Rör ut jästen i lite av det kalla vattnet, tillsätt resten av vattnet.
  2. Tillsätt durumvete och salt.
  3. Mät upp vetemjöl special och tillsätt det lite i taget medan du arbetar degen kraftigt.
  4. När allt mjöl arbetats in till en smidig deg lägg över degen i en ren bunke, täck degen med plastfolie och låt jäsa i svalen över natten.

Dag 2

  1. Börja med att värma upp ugnen till 250 grader.
  2. Placera en plåt i mitten av ugnen och en oöm plåt längst ner att lägga is på när du sätter in brödet.
  3. Ta försiktigt upp bödet ur bunken på ett av durumvete generöst mjölat bakbord.
  4. Dela degen i två om du vill ha runda bröd och dra ut degbitarna till en kvadrater och vik in varje hörna mot mitten.
  5. Vill du ha ett avlångt drar du degen till en rektangel och viker in först ena långsidan och sedan viker över den andra.
  6. Se till att den sista skarven du viker in har lite mjöl under sig så att brödet kan jäsa och spricka upp i ugnen.
  7. Placera brödet med viksidan ner i rikligt mjölade jäskorgar.
  8. Låt jäsa, under bakduk i rumstemperatur 50 minuter.
  9. Vänd upp brödet på bakplåtspapper så att skarven hamnar uppåt.
  10. Ta fram 5 isbitar.
  11. Låt bakplåtspappret med brödet glida över på den varma plåten i ugnen med hjälp av en skärbräda eller dylikt.
  12. Lägg isbitarna i den undre plåten och stäng luckan.
  13. Låt brödet gräddas i 15 minuter.
  14. Öppna ugnsluckan och släpp ut ångan.
  15. Grädda brödet ytterligare 20 minuter och vädra ut ånga var 5:e minut.
  16. När du tycker brödet börjar få fint brun färg kan du sänka temperaturen till 200 grader och grädda klart.
  17. Låt brödet svalna på galler och slå sedan in det i en bakduk.

Du behöver

  • 1/2 pkt jäst
  • 6 dl kallt vatten
  • 3 dl durumvete
  • 5 dl vetemjöl special
  • 1 1/2 – 2 tsk salt