Skip to main content

Aubergin och Zucchinigratäng med tomat

  1. Dubbla gärna receptet om ni är flera!
  2. Hacka lök, vitlök och blekselleri till tomatsåsen.
  3. Fräs hacket i olivolja utan att det tar färg.
  4. Hacka sardellfiléerna och tillsätt dem.
  5. Slå på burktomaterna och dela de hela tomaterna något.
  6. Slå på vatten och rödvin samt tillsätt socker/honung, köttbuljong och peppar.
  7. Låt koka kraftigt så att tomatsåsen kokar ihop till en ganska tjock sås.
  8. Medan tomatsåsen kokar ,skär aubergin och zucchini i 1 cm tjocka skivor.
  9. Stek dem gyllenbruna i olivolja.
  10. Salta och peppra.
  11. Ringla olivolja i botten på en ugnsform.
  12. Lägg aubergin- och zucchiniskivor så att det täcker botten.
  13. Bred ut ett lager med tomatsås ovanpå och strö över lite av örten och parmesanosten.
  14. Täck med aubergin- och zucchiniskivor, tomatsås o s v.
  15. Se till att du har kvar rikligt med parmesanost att strö överst!
  16. Gratinera i ugnen i 225 grader i ca 15 minuter.
  17. Servera med nykokt spagetti och svarta oliver eller till en köttbit.

Du behöver

Tomatsås:

  • Olivolja
  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2-5 sardellfiléer beroende på vilken sälta du vill ha (kan uteslutas)
  • 2-3 stjälkar blekselleri
  • 1 burk hela tomater
  • 1 dl vatten
  • 1 dl rött vin
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 tsk socker eller honung
  • Peppar
  • ev salt

Gratängen:

  • 1 aubergin
  • 1 zucchini
  • Olivolja
  • Salt
  • ½ dl färska örter antingen persilja, basilika, oregano eller timjan
  • 2 dl grovriven parmesanost

Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev

Om du hellre vill är du välkommen att följa Kitchen Wihlgaard på Instagram.