Aubergin och Zucchinigratäng med tomat
- Dubbla gärna receptet om ni är flera!
- Hacka lök, vitlök och blekselleri till tomatsåsen.
- Fräs hacket i olivolja utan att det tar färg.
- Hacka sardellfiléerna och tillsätt dem.
- Slå på burktomaterna och dela de hela tomaterna något.
- Slå på vatten och rödvin samt tillsätt socker/honung, köttbuljong och peppar.
- Låt koka kraftigt så att tomatsåsen kokar ihop till en ganska tjock sås.
- Medan tomatsåsen kokar ,skär aubergin och zucchini i 1 cm tjocka skivor.
- Stek dem gyllenbruna i olivolja.
- Salta och peppra.
- Ringla olivolja i botten på en ugnsform.
- Lägg aubergin- och zucchiniskivor så att det täcker botten.
- Bred ut ett lager med tomatsås ovanpå och strö över lite av örten och parmesanosten.
- Täck med aubergin- och zucchiniskivor, tomatsås o s v.
- Se till att du har kvar rikligt med parmesanost att strö överst!
- Gratinera i ugnen i 225 grader i ca 15 minuter.
- Servera med nykokt spagetti och svarta oliver eller till en köttbit.
Du behöver
Tomatsås:
- Olivolja
- 1 gul lök
- 1-2 vitlöksklyftor
- 2-5 sardellfiléer beroende på vilken sälta du vill ha (kan uteslutas)
- 2-3 stjälkar blekselleri
- 1 burk hela tomater
- 1 dl vatten
- 1 dl rött vin
- 1 köttbuljongtärning
- 1 tsk socker eller honung
- Peppar
- ev salt
Gratängen:
- 1 aubergin
- 1 zucchini
- Olivolja
- Salt
- ½ dl färska örter antingen persilja, basilika, oregano eller timjan
- 2 dl grovriven parmesanost
Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev
Om du hellre vill är du välkommen att följa Kitchen Wihlgaard på Instagram.