fbpx

Aubergin och Zucchinigratäng med tomat

Dubbla gärna receptet om ni är flera! Hacka lök, vitlök och blekselleri till tomatsåsen. Fräs hacket i olivolja utan att det tar färg. Hacka sardellfiléerna och tillsätt dem. Slå på burktomaterna och dela de hela tomaterna något. Slå på vatten och rödvin samt tillsätt socker/honung, köttbuljong och peppar . Låt koka kraftigt så att tomatsåsen kokar ihop till en ganska tjock sås. Medan tomatsåsen kokar ,skär aubergin och zucchini i 1 cm tjocka skivor. Stek dem gyllenbruna i olivolja. Salta och peppra. Ringla olivolja i botten på en ugnsform. Lägg aubergin- och zucchiniskivor så att det täcker botten. Bred ut ett lager med tomatsås ovanpå och strö över lite av örten och parmesanosten. Täck med aubergin- och zucchiniskivor, tomatsås o s v. Se till att du har kvar rikligt med parmesanost att strö överst! Gratinera i ugnen i 225 grader i ca 15 minuter. Servera med nykokt spagetti och svarta oliver eller till en köttbit.

Tomatsås:
Olivolja
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2-5 sardellfiléer beroende på vilken sälta du vill ha (kan uteslutas)
2-3 stjälkar blekselleri
1 burk hela tomater
1 dl vatten
1 dl rött vin
1 köttbuljongtärning
1 tsk socker eller honung
Peppar
ev salt

Gratängen:
1 aubergin
1 zucchini
Olivolja
Salt
½ dl färska örter antingen persilja, basilika, oregano eller timjan
2 dl grovriven parmesanost

Gör så här

Du behöver