fbpx

Ann-Lis tomatsås

Min moster Ann-Lis lagar alltid god mat! Men kanske är det här receptet ändå det, av alla jag ärvt, som jag uppskattar mest. Det går snabbt att laga, har man väl fått ner alla ingredienser i grytan så sköter den sig själv medan pastan eller riset kokar klart. Dessutom är tomatsåsen härligt mustig och stark samt värmer skönt när hösten gör sig påmind.

Ansa och hacka den gula löken. Riv vitlöken på rivjärnets finast sida och morötterna på den grövsta. Värm upp en gryta och låt grönsakerna fräsa i lite smör eller olja. Tillsätt krossad tomat, skölj ur förpackningen med vatten och blanda runt såsen. Tillsätt chilisås, sweet chilisås, vin och oregano efter smak. Låt såsen koka upp och koka sedan under lock medan pasta eller ris kokar färdigt. Mot slutet av koktiden smaka av med salt. Halvera småtomaterna och tillsätt dem i såsen. Låt dem koka med ett par minuter så att de mjuknar. Vid servering strö över rikligt med parmesan och färska örter. En sallad med ruccola i och någon bön- eller linsröra är också gott till.

1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 stora morötter
1 förp krossade tomater
chilisås efter smak
sweet chilisås efter smak
En liten skvätt vin
oregano torkad
salt
10 små tomater i halvor.

Till servering:
riven parmesan
generöst med färsk persilja eller basilika

Gör så här

Du behöver