fbpx

Afrikansk gryta

Den här grytan hämtar inspiration från en resa till Tunisien som vi gjorde i vår ungdom. Det är inte för matminnenas skull vi återvänder till den resan utan för kulturen, platserna och klimatet. Varianter på denna goda och långkokta gryta tillsammans med bröd, couscous och harrisa serverades vi ofta. Själva njuter vi dock gärna grytan med nanbröd, ris och yoghurtsås.

Gör så här

  1. Putsa högreven från senor och skär det i jämnstora bitar, lägg på ett fat och ställ åt sidan.
  2. Ansa lök och vitlök och hacka dem grovt.
  3. Skölj tomaterna och tärna ner dem.
  4. Värm olivolja i en tjockbottnad gryta.
  5. Lägg ner lökhacket och låt det fräsa till dess att de mjuknar.
  6. Tillsätt tomatpuré, saffran/curry, chili och oregano.
  7. Blanda runt och låt fräsa en stund så smakerna utvecklas.
  8. Tillsätt köttbuljong och rött vin.
  9. Låt basen till grytan koka medans du steker köttet.
  10. Stek köttbitarna i omgångar på medelhög värme så att de får fin färg runt om, salta och peppra.
  11. Innan du tillsätter köttet i grytan, mixa såsen med mixerstav.
  12. Lägg ner köttet och låt det puttra på svag värme, till dess att det är mört.
  13. Grytan kan med fördel koka upp mot 4 timmar.
  14. Smaka av grytan med salt och peppar, harrissa eller sambal oelek.
  15. Servera med nanbröd, ris, blandsallad och vitlöksyoghurt.

Du behöver

  • Högrev
  • 2 gula lökar
  • 3 stora vitlöksklyftor
  • 5-6 tomater
  • Olivolja
  • Tomatpuré
  • Saffran ELLER gul curry
  • Spiskummin
  • Chili färsk eller torkad
  • Oregano
  • Köttbuljong
  • Rött vin
  • Salt