Skip to main content

Kalljästa dinkelfrallor med solrosfrön

Nybakat bröd till frukost är härligt på lediga dagar. Detta bröd förbereder du kvällen innan och bakar av när du vaknar.

Gör så här

På kvällen

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
  3. Tillsätt salt, rapsolja,  sirap, dinkelmjöl och vetemjöl, lite i taget.
  4. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
  5. Tryck ut degen till en rund kaka i en form, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper.
  6. Strö över de frön du valt och havssalt, tryck ner det med lätt hand.
  7. Dela degen i 6 bitar med en degskrapa eller kniv.
  8. Täck brödet med plastfolie och ställ den i kylskåpet över natten.

På morgonen

  1. Ta ut brödet ur kylskåpet och låt det stå på bänken medan ugnen värms upp.
  2. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Sänk värmen till 230 grader när du sätter in brödet.
  4. Grädda brödet mitt i ugnen i 15 min.
  5. När du tagit ut brödet, lyft upp brödet i papperet ur formen.
  6. Låt brödet svalna något under en bakduk innan du serverar.

Du behöver

  • 1/2 pkt jäst
  • 2 ½ dl mjölk, fingervarm
  • 1 tsk salt
  • 2 msk sirap
  • 1 msk rapsolja
  • 5 dl dinkelmjöl
  • 1–2 dl vetemjöl
  • Solrosfrön eller
  • Sesamfrön
  • Flingssalt

Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev

Om du hellre vill är du välkommen att följa Kitchen Wihlgaard på Instagram.