Skip to main content

Surdegsklämmor med vårens primörer

Du behöver några dagars framförhållning för att göra grunden till dessa surdegsklämmor men det är det värt!

  1. Lös upp surdegen i det kalla vattnet och knåda samman med allt vetemjöl till en smidig deg, låt assistenten arbeta i ca 3 minuter.
  2. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 3 minuter.
  3. Låt jäsa övertäckt i en bunke till dubbel storlek i rumstemperatur, 2-4 timmar.
  4. Ta upp degen på bakbord med mjöl.
  5. Forma till sex runda bullar och gnid in dessa i rikligt med olivolja.
  6. Lägg i en ugnsform och täck med plastfilm.
  7. Ställ ugnsplåten i kyl och låt kalljäsa i 2-5 dagar.
  8. Värm ugnen med plåt inställd till 250 grader.
  9. Ta isär degbullarna och vänd dem i mjöl.
  10. Kavla varje bulle till en centimeters tjocklek.
  11. Bred på rikligt med olivolja, strö över lite flingsalt och vik degen dubbel med lätt hand, olivoljan gör att klämman går att öppna.
  12. Lägg alla klämmorna på bakplåtspapper.
  13. Dra över bakplåtspappret på den heta plåten och grädda klämmorna i 7-10 minuter så att de får fin färg.
  14. Låt klämmorna svalna när du förbereder tillbehören.
  15. Säkerställ att du har tillräckligt med pesto på pumpafrön.
  16. Stek eller ugnsbaka sparrisen med olivolja, salt och svartpeppar.
  17. Skiva mozzarella, tomat och färsk lök.
  18. Lägg de kokta färskpotatisen i en ugnsform och tryck dem platta med ett glas.
  19. Ringla generöst med olivolja på och krydda med salt och peppar.
  20. Skär bort kanten på chèvren och smula den över potatisen.
  21. Ugnsrosta tills potatisen fått fin färg.
  22. Fördela ut pesto i din klämma och stoppa in det tillbehör du vill ha.

Du behöver

  • 1 dl surdegsgrund
  • 5 dl vatten
  • 12 dl tipo00-mjöl
  • 3 tsk salt
  • Olivolja
  • Flingsalt

I klämman

  • Tomat
  • Mozzarella
  • Pesto med pumpafrön
  • Sallad
  • Salladslök
  • Basilika
  • Kokt färskpotatis
  • Chèvreost
  • Pesto med pumpafrön
  • Sallad

Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev

Om du hellre vill är du välkommen att följa Kitchen Wihlgaard på Instagram.