
Surdegsklämmor med vårens primörer
Du behöver några dagars framförhållning för att göra grunden till dessa surdegsklämmor men det är det värt!
- Lös upp surdegen i det kalla vattnet och knåda samman med allt vetemjöl till en smidig deg, låt assistenten arbeta i ca 3 minuter.
- Tillsätt saltet och knåda ytterligare 3 minuter.
- Låt jäsa övertäckt i en bunke till dubbel storlek i rumstemperatur, 2-4 timmar.
- Ta upp degen på bakbord med mjöl.
- Forma till sex runda bullar och gnid in dessa i rikligt med olivolja.
- Lägg i en ugnsform och täck med plastfilm.
- Ställ ugnsplåten i kyl och låt kalljäsa i 2-5 dagar.
- Värm ugnen med plåt inställd till 250 grader.
- Ta isär degbullarna och vänd dem i mjöl.
- Kavla varje bulle till en centimeters tjocklek.
- Bred på rikligt med olivolja, strö över lite flingsalt och vik degen dubbel med lätt hand, olivoljan gör att klämman går att öppna.
- Lägg alla klämmorna på bakplåtspapper.
- Dra över bakplåtspappret på den heta plåten och grädda klämmorna i 7-10 minuter så att de får fin färg.
- Låt klämmorna svalna när du förbereder tillbehören.
- Säkerställ att du har tillräckligt med pesto på pumpafrön.
- Stek eller ugnsbaka sparrisen med olivolja, salt och svartpeppar.
- Skiva mozzarella, tomat och färsk lök.
- Lägg de kokta färskpotatisen i en ugnsform och tryck dem platta med ett glas.
- Ringla generöst med olivolja på och krydda med salt och peppar.
- Skär bort kanten på chèvren och smula den över potatisen.
- Ugnsrosta tills potatisen fått fin färg.
- Fördela ut pesto i din klämma och stoppa in det tillbehör du vill ha.
Du behöver
- 1 dl surdegsgrund
- 5 dl vatten
- 12 dl tipo00-mjöl
- 3 tsk salt
- Olivolja
- Flingsalt
I klämman
- Pesto med pumpafrön
- Sparris
- Mozzarella
- Ruccola
- Tomat
- Mozzarella
- Pesto med pumpafrön
- Sallad
- Salladslök
- Basilika
- Kokt färskpotatis
- Chèvreost
- Pesto med pumpafrön
- Sallad
Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev
Om du hellre vill är du välkommen att följa Kitchen Wihlgaard på Instagram.