Vörtbröd
Av det här receptet blir det två ljusa limpor med mild vörtsmak.
Gör så här
- Smula ner jästen i bunken.
- Tillsätt salt och sirap och låt jästen lösa sig.
- Tillsätt rumsvarm lättöl/porter och julmust.
- Kör maskinen så att jästen löses upp i degvätskan.
- Skär smöret i mindre bitar, micra det kort om det är kallt.
- Tillsätt smör, alla kryddor, russin, vetemjöl och rågsikt, lite i taget mot slutet.
- Kör assistenten i ca 5 minuter.
- Låt degen jäsa i bunken i 45-60 min.
- Tryck ner bakplåtspapper i två mindre limpformar.
- Ta upp degen på mjölat bakbord.
- Dela degen i två bitar.
- Forma dem till limpor och lägg dem i var sin limpform.
- Låt dem jäsa under en bakduk i 45-60 min.
- Värm ugnen till 200 grader.
- Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 45 min.
- Ta upp limporna ur formarna och låt dem svalna.
- Skär i skivor och frys så kan du lätt ta fram så många skivor du vill ha.
Tycker du om våra recept och vill få mer av det goda så bjuder vi gärna på familjens nyhetsbrev:
Hoppas det smakar!
Hälsningar Familjen Wihlgaard
Du behöver
- 1 pkt jäst, 50 g
- 2 tsk salt
- 1 dl mörk sirap
- 1 mörk lättöl eller porter (33 cl)
- 1 julmust (33 cl)
- 100 g smör, rumsvarmt
- 1 tsk mald nejlika
- 1 tsk mald pomerans
- 1 tsk mald kardemumma
- 1–2 dl russin
- 5 dl vetemjöl
- 11–12 dl rågsikt
With Love Viksjö Webbyrå