Karlgårds kardemummasnurror
Du vet när du blir bjuden på bullar på jobbet och bara måste få receptet? Det här är sådana bullar!
Gör så här
Dag 1:
- Smula jästen i en bunke.
- Väg upp socker och salt, tillsätt det och rör runt så att jästen börjar lösa sig.
- Tillsätt mjölken, ett ägg och nystött kardemumma.
- Väg upp mjölet och tillsätt det lite i taget.
- Arbeta degen så att den blir blank och smidig, 3-5 minuter.
- Mät upp smöret och skär det i små kuber.
- Låt degen vila i 5-10 minuter och ta upp den på bakbordet.
- Fördela smörkuberna över degen och arbeta in dem.
- Knåda degen ordentligt så att smöret arbetas in i degen.
- Lägg degen i en degbunke och täck ytan med plastfolie.
- Låt degen kalljäsa i svalen över natten.
Dag 2:
- Ta ut degen ur svalen och låt den stå i rumstemperatur medan du förbereder fyllningen.
- Blanda det rumstempererade smöret med florsocker och nystött kardemumma ELLER vaniljsocker.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut i rektangulär form.
- Bred fyllningen över degen och vik ihop som ”ett lakan” från kortsidorna in mot mitten.
- Smörfyllningen kläms då in i bullen när du vänder hela degen 90 grader och kavlar ut den på längden.
- Skär långa remsor av degen.
- Snurra remsorna och rulla ihop dem som ett ”snigelskal”.
- Var noga med att fästa slutet på snurran under bullen.
- Lägg bullarna på bakplåtsklädd plåt.
- Låt jäsa under en handduk i ca 30 minuter.
- Värm ugnen till 220 grader i varmluftsläge.
- Pensla med lättvispat ägg.
- Sänk temperaturen och grädda bullarna i 200 grader i ca 8-10 minuter.
- Sätt dig framför ugnen och se till att bullarna blir vackert gyllenbruna!
Tycker du om våra recept och vill få mer av det goda så bjuder vi gärna på familjens nyhetsbrev:
Hoppas det smakar!
Hälsningar Familjen Wihlgaard
Du behöver
Dag 1:
- 1/2 pkt jäst
- 120 g socker
- 5 g salt
- 3,5 dl mjölk
- 1 ägg
- 1 tsk kardemumma
- 700 g vetemjöl
- 110 g rumstempererat smör
Dag 2:
Kardemummafyllning:
- 130 g rumstempererat smör
- 90 g florsocker
- 1 tsk kardemumma
Vaniljfyllning:
- 130 g rumstempererat smör
- 1 msk vaniljsocker
- 75 g florsocker
Pensling:
- 1 ägg
With Love Viksjö Webbyrå