
Rotfruktspaj med feta och svarta oliver
- Blanda ihop smör, kesella och mjöl till en smidig pajdeg.
- Låt stå kallt i kylen en stund så är det lättare att trycka ut den i pajformen.
- Tryck ut degen i pajformen.
- Nagga botten och förgrädda skalet i 200 grader i ca 15 minuter, tills skalet börjar bli gyllenbrunt.
- Medan pajskalet gräddas, ansa och skala grönsakerna.
- Riv morot, palsternacka/kålrot och rotselleri på rivjärnets grövsta sida.
- Lägg grönsakerna i pajskalet, fördela purjolök och vitlök över.
- Smula fetaosten över pajen och fördela ut oliverna.
- Vispa ägg och mjölk, tillsätt timjan, salt och pepparmix.
- Häll äggstanningen över pajen.
- Vill du, kan du till sist strö lite riven ost över pajen.
- Grädda i 200 grader i 35 – 45 minuter, tills äggstanningen stannat.
- Om du önskar kan du tillsammans med oliverna strö över 1 pkt knaperstekt bacon!
Du behöver
Pajskal:
- 75 g smör
- 1 dl kesella kvarg
- 1 dl grahamsmjöl
- 2 dl vetemjöl
Pajfyllning:
- 1 stor morot
- 1 palsternacka eller 1 klyfta kålrot
- 1 klyfta rotselleri
- Ca 15 cm strimlad purjolök
- 3 finhackade vitlöksklyftor
- 1 pkt fetaost
- 12 svarta oliver
- 3 ägg
- 3 dl mjölk
- 2 tsk torkad timjan
- 1 tsk salt
- Pepparmix
Få mer av det goda i vårt nyhetsbrev
Om du hellre vill är du välkommen att följa Kitchen Wihlgaard på Instagram.